Wednesday, 25 May 2011

Ini hobi abah saya;-) JOM DISCOVER!!



Ok.. Meh-meh sini, nak cerita sikit ni...Sebenaqnyakan,aku mula-mula tak perasan tau yang abah aku ni suka kumpul benda ni...sampaila satu malamkan, masa aku nak tidoq,aku terdengaq bunyik...kadang-kadang bila dengaq tu rasa tenang sangat.....Tapi adakalanya,meremang jugak rasanya dengaq bunyi-bunyi ni...hehehe..


Makin hari..makin kerap dan kuat aku dengaq...Tapi makin lama,serius rasa best! Terkadang tu rasa macam kat hutan2 area2 Jepun pun ada...cewah,macamla aku pernah pi Jepunkan..hehe


Keesokan harinya...aku pun,pilah discover apa yang duk bunyik2 tu....Rupa2nya................ehm....nikaaa...................................


_


_


_


Taraa!!!!!!!!!!!



Benda ni,orang Melayu panggil LOCENG ANGIN...ada jugak yang panggil KLINTINGAN ANGIN...Tapi dalam English,LOCENG ANGIN ni dipanggil sebagai WIND CHIME..hehehe..
ha tulis kaih dalam buku..vocab baru tuuu..


Ok, yang loceng angin besi tu yang paling familiar... hehe..

Selalunya,setiap kali kalau abah aku balik dari Wang Kelian ataupun Padang Besaq,dia mesti akan beli satu loceng angin ni...unik2 belaka..


Ada berbagai jenis bentuk loceng angin yang terdapat di pasaran...Yang ni cantikkan..
very unique wind chime ;-P

 Yang ni pun cantik tapi kalau masa angin kuat ni...boleh pecah jugak rasanya...apa2pun wind chime memang unik dan bunyiknya sangat menenangkan...

Yang ni yang terbaru abah aku beli....Birdie style...hehe

Yang ni sama macam tadik cuma dia takdak bulan2 ja....hehe



Yang ni antara yang awal2 jugak abah aku beli...dah buruk dahkan....tapi kalau angin datang,bunyik kuat jugak yang nipun...

Ok...ni diperbuat dengan tin minuman....kalau angin datang,dia akan berpusing-pusing....kiut!




Ok, nak tahu tak wind chime yang pertama yang pernah aku tengok and ada?haaaaa.....ada kat bawah..


CAPIZ SHELL WIND CHIME!!!!!!!!!!!! Tryla tgk Capiz Shell ni orang panggil apa dalam BM..hehe..

Tapi gambaq ni aku google kat internet ja...yang aku punya betul , abah dah simpan dah dalam stor..Maklumla,masa abah aku beli dulu2 tu, aku dan adik-beradik yang lain kecik2 lagik...Besala budak kecikkan, nakal sikit, bukan boleh nampak benda elok sikit, patah2kanla..macam2 lagik kami buat.. Habes tertanggal-tanggal dan pecah2 capiz shell ni dibuatnya,oleh sebab takmau semak rumah, abahku pun decide untuk simpan ja dalam stor..hehe..

Ha....Nanti aku nak cerita pasal wind chime yang terbesaq kat dunia ni..hehe...nak tahu tak?nantila naa...




Kadang-kadang dalam hidup ni, kita terlalu banyak concern dan tahu pasal orang lain berbanding orang2 yang patut kita ambil tahu dan concernkan...Maksud aku, yalah...kita  tahu apa hobi kawan2 kita, apa warna kegemaran depa...apa makanan kegemaran boyfriend atau girlfriend kita sehinggakan No I.C kawan-kawan kita pun kita tahu....Tapi apabila ditanya tentang IBU-BAPA kita ataupun ADIK-BERADIK kita....kebanyakan kita.."ntah,xtahu".. Bila nak isi borang PTPTN, barulah sibuk2 nak tahu I.C mak ayah...Warna feveret depa pun,kita xtahu...


Banyak information berkenaan dengan ibu-bapa dan keluarga kita yang kita abaikan....Jadik,apa kata..Mulai sekarang,kita sama-sama ambik tahu pasal depa...Tahu apa hobi abah kita,tahu mak kita suka makan apa,dan tahu apa2 berkaitan dengan keluarga kita..sebab depa lebih mahu bersama kita disaat-saat kita sukar berbanding rakan-rakan kita...Percayalah...Hargailah yang patut kita dihargai. JOM DISCOVER!!

7 comments:

Munira Shaari said...

scary la bunyi 2 mlm2 jannah hehe

JANNAH means Heaven said...

agakla...macam seolah-olah,bila bunyik ja.."Mengumumkan,ketibaan hantu2 yang ada di seluruh Malaysia seperti Jembalang,Hantu Raya,Toyol dan Hantu Kak Limah" hehehe

Anonymous said...

Jannah kumpul apa? NSI

JANNAH means Heaven said...

cikgu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hehe..cikgu dah jumpa blog saya....hahahahaha..yeay2!!!!! cikgu datang, yeay2!!

cikgu,semak bahasa saya cikgu,ok dak?hehe

الفاضلة الدّكتورة نور الخديجة بنت محمد said...

HAHAHA......
cikgu.....wahhh....rindunya pd cikgu...
dah lama xdgr kabar kan jane....
huhuhuhu.. NSI...
mmg popular gelaran tu antara kita berdua...hehehe... ;-)

Jane...jgn lupa bawakkan u saya bila dah blk dari perlis ekkk......

Jane...dia message saya td....huhuhuhuhu.. ;-)

Anonymous said...

Susah2...berapa kali prcubaan pun x ingat...samalah dua2 blog...apalah agaknya dua2 Nurul letak pd blog masing2 sampai x jumpa...trsungkur di pintu syurga agaknya baru dpt baca...

JANNAH means Heaven said...

Hahahahaha...cikgu tekan ja kat nama dijah tu cikgu...yang komen bawah cikgu tu...pastu jumpaler blog dia..hehe