Saturday, 21 May 2011

Can i be a superhero for everyone??

Kata orang, terbaik itu bermaksud segala-galanya serba- serbi terbaik.Misalnya, kita ambil contoh seorang pemimpin negara. Seorang  pemimpin negara yang terbaik akan dikatakan terbaik sekiranya dia bukan sekadar mampu memimpin negaranya dengan baik sahaja tetapi mestilah terlebih dahulu memimpin dirinya sedniri, ahli keluarga dan isterinya dengan baik..


Selain itu,seorang pemimpin yang terbaik juga mestilah boleh memimpin dan dipimpin.Bak kata Mat Salleh, The best leader is the best follower!! Mesti belajar mengikut arahan sebelum memberi arahan dan seharusnya belajar gerak kerja sebelum mengarahkan orang bekerja..








Tetapi adakalanya..kita memang tidak boleh menjanjikan yang terbaik untuk semua orangkan..


Seorang bos yang mengemudi syarikat besar dengan baik dan cemerlang, belum tentu boleh mengemudi rumah tangganya dengan baik..


Seorang Tokoh Pelajar di sekolah,belum tentu boleh menjadi Tokoh anak soleh/solehah di rumah...


Seorang anak yang melayan sahabat-sahabatnya yang baik belum tentu dapat melayan ibu bapa kandung dan ahli keluarganya dengan baik..




Yea, we can't be a superhero for everyone, but  at least we try right..Now, let's think.. What do you have now???


 Ok, i have Allah grandma, mother, daddy, and 6 siblings + 2 in laws,2 nephews and many friends..and... i have a complete body..


You treat them well? I mean? Fairly..Can u claim that you are a good people/leader but in fact you are not? Because you are not doing fair with them..


But..But i always try..and i still try..I would like to be a Superhero for everyone but sometime i failed..


Yes i know,but actually, you don't have to become a perfect person for everyone, but you must try . For example,treat your parents very well although they always scolding and berletiaq to you a lot . Ahaa..Before that, read this ayah..



Verily never will Allah change the condition of a people until they change it themselves (with their own souls).Ar-Ra’d 13: 11




Okay...Actually, there's many things that i would like to write right now..But, i feel, i want to stop here..


The things that i would like to tell you is about change.. You,me and everyone must change if you want to be a good person, a good servant of Allah, an obedient daughter/son, a good friend and a good leader.




.Now.. i'm in the process of changing..What about you?




13 comments:

Munira Shaari said...

good luck super woman :D

JANNAH means Heaven said...

U too...we have to produce new formula! Cepat masuk gelanggang!!!!!! hehe..

Munira Shaari said...

haha..fikir2 kn la

JANNAH means Heaven said...

saya rsa, saya nk wat more to speakingla mun..sgt penting zaman sekarang nikan..

Munira Shaari said...

ok awk cari psl speaking, sy nk focus kpd basic idea nk dev lang, klu blh sy nk expose kn content2 yg dekat dgn mereka yg org selalu take for granted

JANNAH means Heaven said...

before we create the large one, we need to have the basic one first right..mestila kena focus kat Grammar dulu dowh...huhu..Past,present suma..

Munira Shaari said...

yup..sy yg wat mcm 2 la..sy nk fhm kn kt diri sy tol2 dulu..jannah x confused ke bdk2 klu kita ajar perfect tense sekali??

JANNAH means Heaven said...

Sangat konfius...awak ingat tak ada satu cara yang dorang guna untuk ajar menda2 tu pakai line, then dia letakkan titik kat tempat2 tertentu untuk kenal, yang ni,kalau titik kat sini past,sini present,letk kat depan skit future...awak paham tak yang macam tu..Saya xpaham..

Munira Shaari said...

mdm semantic sy ckp..kita kene ajar thru context..kene bg situasi so senang diorg nk bayangkn mcm ner nk guna..role play bagus tuk ajar tense..yg psl line2 lbh kpd teori xpractical lngsung

JANNAH means Heaven said...

Tahu xpa...saya tak paham langsung...

Munira Shaari said...

progress project hang mcm ner skrg?

JANNAH means Heaven said...

Still review the grammar book by Peter...taught by Brader Hisham last2 semester

Munira Shaari said...

sama la..peter master + grammar mdm shamima ajar kt nilai dulu