Tuesday, 17 May 2011

Bila kambing sudah pandai berlakon..Episod 1


Okay..I know..some of you..ehm..nope..maybe most of my readers and friends have been familiar with this drama right? hehe...This drama was invented by me( N.J.O)  in 2009.. By using the actors and actress from CU TIMAH HOUSE, my aunt...Alhamdulillah..this is my first project that I've invented during the previous holiday before i went to IIUM..Just want to SHARE and bring back the memory of Dalam Kenangan Drama..Huhuhu..

Projek ni saja ja aku buat semato-mato nak monghabiskan cuti..Lagipun..takda keja sangatkan..mulala nak merapu......kehkehkeh


This drama was entitled "Dalam Kenangan" or orang kampung aku cakap "In memory"!!
.orang kampung aku sepiking London tuu...


This is the hero, Kadiaq..He is the most famous man goat in this village...perghh..Dia ni bajet cam Remy Ishak dalam cerita Nur Kasih la jugak..hehehe..jangan mare na Remy..kehkehkeh..Joke!



Ni..Tizz Zakiyah,   hehe..eh tak, ni Rokiah..Heroin cerita ni......Dia ni anak dara kambing yang hotla dalam kampung torrrsebuuttttttttt



Babak pertama ( Introduction)
Biasalakan.......muehehe



"Fuiiiyoooo...Rupa2nya..Nila awek kambingPak Salleh yang lawa gila tu..,"kata Kadiaq dalam hatinya..Ada chance ni..dia sekoq..aku pun tengah sekoq...

Sebenaqnya...Kiah tu dah lama dah nampak Kadiaq..Tapi saja wat2 tak nampak..besala..pompuan..errr.. i mean..kambing betina..kenala jaga market sikit kan...hahahaha



Walaupun pada awalnya Rokiah pura2 jual mahal..akhirnya..seperti remaja-remaja kita pada zaman ini...Rokiah lemah jugak dengan pujuk rayu Kadiaq yang memang pandai mengayat seperti beruk di hutan,anak kerbau disusukan..Karam Sing Walia, TV3..Eh..Ni natang pepatah apa lak ni??hehe..gurau2...Tapi bak kata Kadiaq ni memang muluit manissla...Jalan tar pun boleh lembik wa cakapluu..



Nak kata jodoh kuat tak kuat nikan..Tula..semua tu kerja Allah..akhirnya..Setelah couple 10 kali,
break 5 x 2kali, akhirnya depa berkahwin jugak..........

Awal2 kahwin..besalakan.. cakap I, You, I You..Kanda Dinda lagik..Bini tak masak..Takpa yang...Kita makan kat luaq naa..Bahagialah!!Bak kata pepatah..awai2 kahwin ni..Kentut pun bau Ambi Pur!!kahkahkahkah
   
Dah kawin ni dapatla anakkkk...............

Dah dapat anak tu..........Biasala..spare tyre rata cerok..ibaratnya..kalau kereta tu..lekangla..tercabut habeh..hehe..

Duk tak lama tu......Tiba2..Kadiaq ni cam wat hal..Tak balikla kdang2 tu..Kadang2 tu plak..balik sat ja pastu pi pulak..Wat MLM kut noo,cari Downline, tu yang busy sikit tu..aku pun heran..

Oleh sebab Kadiaq ni jarang balik rumah..Jadik Rokiah dan Kamloi ni, banyaklah menghabeskan masa bersama berdua..Kadang2, pi Tesco, JJ, Wangsa Walk..Usually depa pi Pasar Malam Sabtu kat Jalan Tarla..sebab murah dan sedap;-)


Satu hari, Rokiah bersikap agak sedikit aneh...Dia mula membicarakan pasal kematian,soalan-soalan exam di kubur, masa depan anaknya tanpa dirinya dan bermacam-macam lagik yang bersangkut paut dengan kematian...Hal ini membuatkan Kamloi berasa sedikit hairan..


Semakin hari..sikap Kadiaq semakin keterlaluan..Tiada lagi ucapan2 manis seperti Ayang Anje,Baby2 atau,kanda, dinda..Malahan,kata2 kesat seperti baboon tua, dan haiwan2 yang diharamkan dalam Islam pula yang disebut2nya kepada Rokiah..

Dan yang paling kejam..apabila Kadiaq balik2 sahaja ke rumah ,mesti tanduknya itu ditanduk ke perut Rokiah..Terkadangnya mereka menanduk sesama sendiri..
 (Maklumla kambing )..Giler thriller crita aku ni...hehehe


Suatu hari..Rokiah mendapat BBM daripada seekor yang tidak dikenalinya...BBM itu mengatakn bahawa lakinya sedang berpiknik dengan seekor janda di Janda Baik..Siap MMS lagik tunjuk gambaq Kadiaq  ngan Skandal dia tuu......



Ha..nila gambaqnya...Rupa2nya..bukan seekor janda..tapi rupa2nya ialah AYAM...Agak pelik Kadiaq kali ni..

Tapi...

Dalam hidup ni..tiada yang mustahilkan..Ayam boleh ada skandal ngan Kambing..Biasala..Dunia dah nak kiamat...Dalam konteks kita sebagai manusia pula kita boleh tengok Allah bagi jadi lelaki kita jadik perempuan, Allah bagi nama  elok2, Jannah..Nak tukaq jadik Jantan..Ni contohla..dan banyak lagik macam yang selalu berlaku harini..anak bunuh ayah..Datuk memperkosa cucu...semuanya....semuaaaaaanya yang kita sangkakan mustahil dah happened sekarang.......


Bila Kadiaq balik rumah ja, bergaduh lagikla depa tu.

Rokiah mula-mula tu tanyala laki dia sapa Cik Yam..Kadiaq, xmau habaq, dia kata tak kenai..tanya dua kali pun tak mau habq...Bila dia tunjuk MMS tu,awat tak biru muka Kadiaq tuu..Takkan nak kata tu Remy Ishak lakkan..memangla muka dia..

Tapi dia tak mengalah...Mungkin kerana ingin menutup malu, dia mula mencari kesalahan2 Rokiah yang membawa kepada kecurangannya...


Akhirnya, selepas bergaduh,bertanduk.bertinju dan melibas ekor masing...Dengan linangan air mata..Rokiah pun pergila meninggalkan rumahnya...sedih sangat...tak sangka lelaki yang hampir 10 tahun ( 8 tahun couple, 2tahun kahwin),lelaki yang sangat2 dia sayang dan cintai.. Yang pernah berjanji untuk sehidup semati dan membahgiakan.. yang dahulunya panggil dia sayang..Yang sama2 kongsi susah dan senang  
Tapi kini, sekarang ni dan saat ini sedang menghamburkan kata2 kesat kepadanya, kata dia kura2la, babun expiredla dan lelaki tersebut SEDANG menghalau dia macam sampah terbuang..




APAKAH YANG TERJADIK SETERUSNYA KEPADA ROKIAH?DAPATKAH RUMAH TANGGA MEREKA DISELAMATKAN?


kita ikuti sambungannya selepas ini kerana aku nak makan nasik..Babai






















2 comments:

Fatin Baharum said...

haha. apekah ? kambing berlakon, ? wallaaaa..

latest entry : the convocation ♥

JANNAH means Heaven said...

Fatin: Already read ur latest entry..nice..bila nak kawin ni?? jempu saya makan kenurik ek hehe