Friday, 20 May 2011

Berkenalan dengan Udang Lipan;-)


Tadi Pak Ngah aku datang..Masa nak makan nasik, dia terjumpa satu makanan dalam periuk kat dapur rumah aku ni...Dia tanya aku ni nak makan camana ni...aku cakapla..makan ja macam biasa,macam makan udang..kena tarik2 skit segmen2 dia tu..Tapi dia duk tengok, cam pelik ja..hehe..Pelik-pelik pun, nilah makanan yang selalu aku makan sejak kecik lagik..Nama dia..ehm.


Nama dia UDANG LIPAN...hehe..pelikkan...Hah?Apadia? Halal ker? Halaaaaalllll....Halalan Toiyyiba lagik...Nama ja ada lipan..tapi halal jeerrrrrrr..

Okaiii...wuuu...Rupa dia agak scary sketkan,siap ekor cam belangkas lagik tapi rasa dia sedaapla, dan lebih manis sikitla daripada udang biasa..Harga dia..ikut pasaran jugak...aku pun xtahu sebab abah aku yang beli..hehe..


Selalu orang rebus udang lipan ni macam ketam...Tapi ada jugak yang wat gulai..
Macam family aku,kitaorang jarangla wat gulaikan sebab maybe agak weird kut rasa dia bagi kamila..Tapi untuk yang baru2 nak try..Just rebus ja dulu..


Kalau nak makan udang lipan ni,selalunya..kena pakai gunting sebab kulit tepi2 dia tu agak tajam..Kalau tak pandai makan,boleh luka2 jugakla tangan...

Kesimpulannya,makan ja benda yang senang nak makan...hehe..

Dalam hidup ni, kita kena cuba semua benda tapi yang positifla,sebabnya dengan mencuba tulah kita boleh dapat pengalaman..Daaan,pengalaman tu takkan boleh dibeli di mana2 tau..Jadik,selamat mencuba..

Eh..MAHARAJA LAWAK arrrrr!!!!!!!!!!!! Jom tengok!! 

JAMBU!!!!!!! hehehehe

12 comments:

Munira Shaari said...

x kelakar sgt la jambu mlm ni..overall semua mcm biasa je ..the best sy rasa sepah kut ((jannah, kita ni dh mcm p'kritik sambilan maharaja lawak plak kn hoho)

Anonymous said...

jannah...........sedap nya udang tu.. kita dulu2 selalu gak makan.. tiap2 kali balik kampung mesti pak lang bawak balik udang ni.. tapi kami tak panggil udang liapn, kami panggil udang ketak.. masakan paling sedap kalau udang ni digoreng garing2, sangat menyelerakan..hehehe.. (adieb_89)

JANNAH means Heaven said...

Munira: Ya betul2..agreed...memang Sepah menonjol malam semalam..Sepahkan,nampakla diorang macam makin lama makin naik..makin bersemangat kata orang tapi yang lain macam makin dah penat..Apa apapun..hidup ni ibaratnya macam masuk lumba larila jugak...jangan pecut dulu,nanti semput kat hujung..tapi steady but makin lama makin laju..baru leh maintain sampai ke hujung..betul tak cik munira as- shaariii..hehe

JANNAH means Heaven said...

Adibah: Udang Ketak rupanya yang korang panggil...wooo..barula ceq tau..patutla bila tanya orang tahu tak udang lIPAN dorang cakap xtau..rupanya certain region panggil udang ketak kan...ehm..nice info..thanks Dib..

Goreng tak pernah lagik..nanti nak tryla..hehe

Munira Shaari said...

jannah..sebut tol2 nama bapak sy na heheh...agree dgn pndangan prof jane :D

sukabaca said...

udang lipan?!xpenah makan n xpenah dengaq...sedih tol ms cte sal apa tu mentarang pun kepelikkan..belangkas pun, nama pun pehhh..malu2 kucin nk mkn..hahaa...rupanya...blum byk makanan yg belum dicuba

JANNAH means Heaven said...

Munira: errr..sori2 YANG BERBAHAGIA PUAN SRI MUNIRA..gulp..hehe

Sukabacasukahatisukasuki: Oooh yaka..xpa,nanti rajin2la pi melawat pasar ya..mungkin banyak lagi menda yang cik xpernah makan...rugii woo xcuba..hehe

Munira Shaari said...

jannah:thnks for the compliment hehe

JANNAH means Heaven said...

Munira: Yalah..kang kena saman..hehe..awak akan jadik jugak nanti,insya Allah..Yang Berhormat!!!

Munira Shaari said...

xnk la sy jd ahli politik klu Prof.Munira ok jg :D

EFFA KHAIRUNNISAK said...

alahai jannah: udang nie mkn rebus pastu gunting di kiri kanan n tgh utk kopek isi... fuh sedap, sambil cicah air asam / sambal kicap. mahal ler skg udang nie..

JANNAH means Heaven said...

Munira:Yang tu sudah tentu...hehehe...rektor UIA tuuuu...hehehe

Kak Effaku sayang: Banyaknya udang mak bawak balikkkkkkkk...