Saturday, 18 June 2011

Apabila kita sudah mencapai akil baligh..

Thanks google for picca..


Tadik,masa aku tengah tunggu beberapa orang students sedang menyiapkan latihan di papan putih tiba2 aku disapa oleh dua orang pelajar perempuan...


" Ustazah...kelmarinkan...kelmarin,...Siti...diakan...dia dah," kata salah seorang pelajarku sambil melihat kawannya disebelah..


" Awat? Pasaipa? Awat Siti,"aku tanya kehairanan..Pelik pulak aku budak-budak ni..nak cakap,nak cakap..tapi duk wat pause2 camni..curious aku..


"Ish, hang ni janganla cakap kuat-kuat,bisik dahla",celah Siti disebelah


"Eh xpalah ustzah..xdak apala..Siti ni ja..marin, dia dah"


Perkataan terakhir "dah" dari pelajarku itu memberi aku satu clue yang agak jelas...rasa cam dah dapat agak..


" Awat Siti, period ha?,tanya aku dengan konfidennya...hehe


"Ehm..ha....kelmarin ustazah..balik2 rumah baru tau," jawab pelajar aku malu-malu,mungkin kerana takut didengari oleh  2,3 pelajar lelaki di situ...


"Yaka..Awal eh kamu datang...Darjah 4 dah datang...Selalunya  ramai budak perempuan datang bulan masa dalam darjah 6 ke atas..tapi kamu ni agak awalla jugak".ujar aku kat Siti tu 
(bukan nama sebenar)


"Tapi kamu yakin ka tu period",tanya aku untuk kepastian...manala tau...budak-budakkan..kut2 salah paham ka kan...kehkehkeh...(Relevan ka soalan aku ni ha)


"Betul ustazah...saya rasa betul,"jawab Siti bersungguh-sungguh..


"Ehm ok...Kalau macamtu..ustzah nak habaq sikitla na pasal apa yang kamu patut lakukan bila kamu dah mula datang haid ni"


"Sekarang ni...bila kamu dah start mai period bermakna dosa kamu,kamu kena tanggung sendiri dah,bukan lagi mak ayah kamu..Contohnya, aurat kamu ni, dah kena jaga betul-betul..tudung tu, wajib pakai betul-betul,jangan duk pakai  buang..pakaila bawah dada, jangan pakai singkat-singkat ni..baju ketat-ketat pun dah xleh pakai tau...dan gambaq-gambaq kamu kat facebook yang tak pakai tudung tu,kamu remove atau buang na," panjang lebar pesanan aku..


"Stokin kena pakai ka Ustazah,"tanya depa bila aku tunjukkan bahagian-bahagian yang kena tutup tu..


"Ya...kena..kaki kita ni aurat jugak," jawab aku..


"Kat rumah kita,bila orang mai,kena pakai tudung jugak ka ustazah?,"tanya dia lagik..


"Ikut jugak sapa yang mai...kalau lelaki macam sepupu kamu ka mai rumah kamu,kamu kena jugak pakai depan dia..walaupun kamu duk kat rumah kamu sendiri...tau.Satu lagik,puasa nanti xleh dah tinggai-tinggai, kena puasa betul-betul,"panjang berjela plak ceramah aku kat budak ni....hehe...xpalah..Watla dulu pelan-pelankan...dah lama2 tu, konsisten okla..;-)




Kadang-kadang...ada sesetengah budak-budak tak suka share benda-benda ni dengan mak ayah atau femili dia sendiri..Mungkin malu atau segan..Tapi,buat kita yang lebih dewasa ni..kalau kita terjumpa atau ditanya mengenai perkara-perkara ni,jelaskanla betul-betul terutama tentang perkara-perkara yang asas seperti aurat,pergaulan dengan bukan mahram,toharoh@kebersihan dan juga ibadat...Sebab,adakalanya,depa bukan xmau buat tapi xtau kata kena buat...

8 comments:

MUA'LLIMAH HANI said...

jannah ngajaq ktna?

JANNAH means Heaven said...

Ok..lupa nak kredit gambaq kat gugel..thanks ya google..hehe

JANNAH means Heaven said...

Ooo..tadik mengajaq kat rumah ja..sajala wat tuisyen kat budak2 kelas Kafa kami tu..ajaq BI..hehe

MUA'LLIMAH HANI said...

ooo...okla 2..ada pndptn smpingan..agak2 blh smpai dj trget 2000.keh3

Munira Shaari said...

good ustazah jane

JANNAH means Heaven said...

;-) tq teacher munira...try our best....

Nur Hafizah Abd Radzak said...

baguihnya ustazah jannah ni....baguih2....

JANNAH means Heaven said...

Ish mana da baguihnya...ni kira practicum jugak kan...hehe..rural area practice..nanti bila kena posting kat sabah or sarawak dah tak kekok fiza;-)