Wednesday, 16 November 2011

Mak dah bersara..



Harini merupkan hari terakhir mak aku mengajar di dalam kelas
Esok, dah ada majlis persaraan dah yang sekolah buat untuk dia...
Dah bersara dahkan esok ni..
Rasa macam tak percaya dah pun ada...

Ehm..Macam mana eh perasaan kita bila dah bersara ni...
Mesti rasa pelik sikitkan..
Yalah sebelum ni mengajar,mengajar,mengajar..
Cuti sekolah pun kena datang sekolah..

Mak pernah mangajar aku masa aku darjah 4, waktu tu mak ajar subjek Seni...Pelik jugak aku...Bila masa pulak mak aku mengajar seni,setahu aku mak aku ajar subjek agama Islam..Tapi sebab sekolah tu takdak cikgu Seni,mak pun gantila..

Lukisan pertama yang mak aku suh aku dengan kawan2 kelas aku buat ialah melukis bukit tanpa menggunakan pembaris.....ehm.. seni sungguh mak aku...ngeee~

Bagi aku..Aku tersangat kagum dengan cara mak mendidik anak murid dia...Mak sangat tegas dan ketegasan makla yang menyebabkan banyak anak2 murid dia yang boleh menghafaz surah,mengaji quran dan menulis jawi dengan mahir sejak darjah 2 lagi..Well, she's very great teacher and I hope, I can be like her one day..


Aku pun xdapat nak bayangkan..apala agaknya yang mak aku tengah rasa malam ni..But i'm sure..and pretty sure that mak will cry tomorrow during her last speech..

I wish I could be there,crying and cheering together with mak and abah like what we did during  abah's farewell function last March..Abah cried on the stage during giving his speech, mak also cried on the sofa below  and me as well (xtahu kenapa aku sebak dengar abah bagi ucapan sambil  menangis). Plus, on that day was the first time i knew that abah was a technician before he worked as a teacher then  a lecturer..Ehm..How interesting abah's journeykan..Bukan senang nak senang..

If not because of class tonight and 3 classes for tomorrow morning,maybe I already on the bus right now.=(

P/S: For me,seeing your parents speak for the last time on the stage during their special day is the most memorable event that you cannot undo even a single minute in your life...Besides by seeing that event, you will know your parents better...Selamat bersara mak....=)


2 comments:

Nur Hafizah Abd Radzak said...

jannah,walaupun best bersara sebab boleh spent banyak masa dgn family,tapi sedih tu tetap ada kan..Ingat jgk time ayah km berucap waktu majlis persaraan dia...dia ckp slow ja,x bapa nak dgr,rasanya tgh thn sedih kot...even tukang kebun ja, tapi dia org paling lama kt sekolah tu....he...mcm mn lah kita nanti...apa2 pn,slamat bersara mak jannah....

JANNAH means Heaven said...

ayah fiza bagus, mak kmi cakap..dia pekerja yang sangat rajin..and lepas ayah fiza pencen,memng susah dh nak cri pekerja yang rajin macam ayah fiza...huhu..Fiza, tukang kebunla yang paling penting di sekolah...Takdak dia,sekolah tak best,tak ceria,tak cantik,xbersih dan banyak ulaq...huhu..anak tukang kebun pun boleh jadi doktor tau macam kakak fiza,tula berkat bekerja ngan rajin dan ikhlas=)